Fascinante si misterioase, detestate si adorate in acelasi timp, pisicile negre si-au castigat un loc important in istoria umanitatii, au aparut frecvent in scrierile literare si au inspirat adesea scenaristii.
Multe superstitii, in centrul carora domneste aceasta minunata felina cu blana de culoarea noptii, au "supravietuit" din vremurile indepartate ale anticei Caldei pana in zilele noastre.
De unde vine superstitia?
Toate pisicile sasaie si scuipa atunci cand sunt speriate sau enervate,dar daca pisica este neagra, atunci lucrurile se schimba radical. Imediat acest comportament - care este totusi natural, defensiv - este asociat cu prevestirea raului sau ghinionului si este privit ca mesaj venit din iad.
In acest caz, animalul nervos nu mai este o simpla felina,ci o viziune nefasta, care trezeste repulsie si frica. Si astazi exista multe persoane care nu se sfiesc sa afirme ca pisica este "diavolul inpersoana".
Unul dintre motivele care a determinat aparitia superstitiei este faptul ca pisica neagra a reprezentat obiectul de cult al religiilor pagane ale antichitatii. De aici, probabil, a aparut si aversiunea Bisericii Crestine fata de felina neagra, ura care a condus la reunirea intr-o singura categorie a ereziilor religioase si a ocultismului asistat de acest fel de pisici.
Sentimentul de aversiune fata de acestea nu este prezent doar in cultura noastra. Inca din antichitate, caldeenii aveau credinta ca pisica neagra este prevestitoare de rele si, pentru a indeparta ghinionul, foloseau exorcizarea strigand: "Hilka! Bescha!" - "Dispari! Blestemato!".
Se pare,insa, ca samanta urei inversunate fata de pisica neagra a fost adusa si in vechea noastra Europa. Cultul pagan inchinat zeitei Freia sau cel inchinat zeitei Holda, prevedea desfasurarea ritualului de initiere numai in prezenta unei pisici negre, iar vrajitoarea care dorea sa se alature cultului se prezenta la intalnire deghizata in pisica neagra.
Pe parcursul desfasurarii acestuia, vrajitoarele strigau cu frenezie "Har! Sabbat!". Multe legende din Europa de Nord mentioneaza Sabatul Pisicilor, care are loc in noaptea de Craciun.
Conform unei alte legende medievale, in ziua Judecatii Universale oamenii vor vedea pisicile negre agatate de zidurile infernului. In cartea "Evanghelia Diavolului", de exemplu, se afirma ca pisicile negre au facut un pact cu diavolul, prin care aveau dreptul sa-si bata joc de oameni in vinerea mare.
Conform unei alte legende medievale, in ziua Judecatii Universale oamenii vor vedea pisicile negre agatate de zidurile infernului. In cartea "Evanghelia Diavolului", de exemplu, se afirma ca pisicile negre au facut un pact cu diavolul, prin care aveau dreptul sa-si bata joc de oameni in vinerea mare.
Papa Gregorio al IX-lea a emis o lege prin care ii condamna pe cei care se faceau vinovati de crima deosebit de grava de a creste o pisica neagra, aceasta culoare simbolizand raul si rusinea.
Incepand din secolul al XV-lea si pana in secolul al XVII-lea, literatura abunda in scrieri despre vrajitoare si pisicile lor negre. Chiar si rezumatele proceselor intentate femeilor suspectate de practicarea magiei negre sunt pline de referiri la pisici negre.
De exemplu,in dosarul unei cauze se poate citi ca, in anul 1586, o femeie penume Anne Winkelzipfel a fost condamnata pentru vrajitorie deoarece a vizitat casa unui anume Jacques Boille deghizata in pisica negra, pentru a atrage asupra stapanului casei un grav blestem. Mai mult, in anul 1861, dramaturgul francez Regnard a scris ca, in timpul calatoriei sale din Laponia, a intalnit strigoi ai zapezii care aveau puterea dea transforma oamenii rai in pisici negre.