joi, 28 martie 2013

clasificare generala a demonilor  • Clasificarea din secolul XI a lui Michael Psellus:- demonii de aer care cauzeaza fenomenele atmosferice
- demonii de pamant care incearca sa tenteze oamenii
- demonii de apa care distrug viata acvatica, provoaca naufragii si inecuri
- demonii din strafundurile pamantului care provoaca cutremure si eruptii vulcanice
- demonii noptii care sunt invizibili ochilor muritorilor
- demonii de foc care locuiesc foarte departe de noi


  • Clasificarea lui Alfonso de Spina din 1467:

- demoni ai sortii
- goblini ( in “Stapanul Inelelor” termenul goblin este folosit pentru a desemna armata de orci care locuiesc in muntii de nord; Tolkien isi populeaza mijlocul pamantului cu goblini dar mai tarziu ii numeste orci; in universul lui Harry Potter goblinii sunt creaturi pitice cu urechi si degete foarte mari si cu chipuri care inspira intelepciune spre deosebire de imaginea folclorica, chip desfigurat, mancatori de oameni, corpul acoperit cu un par lung si rar, dinti stricati)
- incubus ( varianta masculina a lui succubus, un violator nocturn, putem spune fara a gresi zburatorul din foloclorul romanesc; uneori acesti demoni incredintau cuiva copilul femeii violate, cel mai faimos mit pe aceasta tema este cel a lui Merlin vrajitorul din legenda Arthuriana ) si succubus ( este o femeie demon care apare in visele barbatilor, in special calugari, pentru ai seduce si a intretine relatii sexuale, le absoarbe energia ducandu-i la extenuare si chiar la moarte; aceasta legenda era probabil o explicatie a “viselor umede” si a “paraliziei somnului” )
- familiarii sau impii ( sunt spirite care slujesc de obicei un vrajitor sau magician, de asemenea sunt capabili sa inspire artisti si scriitori asemenea muzelor )
- demoni nascuti din uniunea cu o fiinta umana
- demoni care ataca sfintii
- demoni care indeamna femeile batrane sa participe la Sabat
- demonii minciunii

  • Prima ierarhie:

- Beelzebub: aroganta, adeversar Sfantul Francisc
- Leviathan: atacator al credintelor crestine, adversar Sfantul Petru
- Asmodai: desfraul, adversar Sfantul Ioan
- Berith: crima si blasfemia, adversar Sfantul Barnabas ( Berith este considerat unul dintre marii Duci ai Infernului deosebit de puternic si infricosator cu 26 legiuni de demoni in subordine; este reprezentat ca un cavaler in mantie rosie, purtand o coroana de aur si calarind un cal de asemenea de culoarea sangelui )
- Astaroth: lenevia si vanitate; adversar Sfantul Bartolomeu ( Astaroth este reprezentat ca un barbat gol cu aripi, maini si picioare de dragon purtand coroana tinand in mana un sarpe si calarind un lup sau un caine )
- Verrin: nervozitatea; adversar, Sfantul Dominic
- Gresil: impuritatea, murdaria fizica si sufleteasca, adversar Sfantul Bernard
- Sonnilon: ura, adversar Sfantul Stefan


  • A doua ierarhie

- Karo: cruzimea, adversar Sfantul Vincent
- Camal: desfraul, adversar Sfantul Ioan Evanghelistul
- Oeillet: bogatia, inavutirea,adversar Sfantul Martin
- Rosier: senzualitatea, adversar Sfantul Basil ( demon patron al iubirii bolnave, blestemate al perversiunilor si seductiei al pacatului carnii )
- Soufflet: nesupunerea, revolta, adversar Sfantul Bernard


  • A treia ierarhie

- Belial: aroganta, adversar Sfantul Francisc de Paula
- Olivier: violenta, salbaticia, rautatea, invidia, lacomia, adversar Sfantul Laurentiu
- Jouvart: sexualitatea, adversar nenumit
- Mudada: indecenta, lascivitatea; adversar Mohamed

  • Prezentarea unor demoni :


Abigor:
–mai este cunoscut si sub numele de Eligor sau Eligos. Se întruchipeaza într-un frumos cavaler, purtând lance, drapel si sceptru, sau într-o naluca, uneori calare pe un cal înaripat. E un demon ce face parte dintr-un ordin superior; raspunde promt la tot ce priveste razboiul. Are in subordine 60 de legiuni ale infernului.

Abraxas (Abrasax):
-reprezinta zeul adorat de secta gnostica a lui Basilides, filosof crestin din Siria.

Ammon:
zeul egiptean al vietii si reproducerii. Ammon era unul din zeii ogdoadei hermopolitane, zeu secundar între cei opt, considerat “zeul ascuns”

Azazel:
-(=Puternicul lui Dumnezeu”) divinitate demonica din Palestina; e prezentat în unele apocrife ca un înger damnat. Ca geniu luciferic Azazel a învatat omul sa creeze arme
de lupta, a introdus cosmeticele: “Si Azazel i-a învatat pe oameni sa faureasca sabiile si spadele, scutul si platosa, si le-a aratat metodele si mestesugul lucrarii lor, si bratarile, si podoabele, si mestesugul de a sulemeni ochii de jur împrejur cu antimoniu, si de a înfrumuseta pleoapele, si nestematele cele mai frumoase si mai de pret, si toate culorile vopselelor, si prefacerea lumii”.
Dupa canonul divin, Azazel e învinuit ca “a dezvaluit tainele vesnice care se savârsesc în ceruri”. Azazel este o figura mitologica foarte complicata. Ca rival al lui Yahweh, Azazel e comparabil cu Diavolul si Lucifer, îngerul razvratit.

Baal:
-Zeu palestinian arhaic, stapân al lumii subterane. Câtiva demonologi îl considera comandantul suprem al armatelor infernale. Era divinizat de caldeeni, de babilonieni (Baal reprezentând pentru babilonieni unul din cele 50 de nume ale lui Marduk) si de sidonieni, uneori chiar si de izraeliti. Cultul lui Baal a patruns partial si în Egipt, fiind identificat cu Seth. Se pare ca cei care i se închinau nu stiau daca e barbat sau femeie.

Behemoth:
-(ebr. = fiara,bestie). Atat demonologul francez Henri Boguet(1550 – 1619), cât si rusoaica Helena Blavatsky, specialista în ocultism, îl considera pe Behemoth un demon aseamanator lui Leviathan, precum si un simbol al întunericului si al raului. Este reprezentat de diferite animale mari, printre care si de elefant.

Belphegor:
-apare în Biblie ca: Baal-Pheor – zeu moabid din Palestina, al carui cult avea un caracter
întrucâtva obscen. Moabitii i se închinau pe muntele Phegor. Se spune ca seduce barbatii
aparând în ochii lor ca si femeie, si le ofera bogatii.

Belzebuth:
-printul demonilor

[/b]Baphomet[/b] :
-venerat de temple ca fiind simbolul Satanei .
Hecate :
-zeita Greciei, a lumii de jos si a vrajitoriei .
Naamah :
-diavolita seductiei pentru ebraici .


  • Cei patru printi incoronati ai iadului:


SATANA (Ebraica) adversar, opus , acuzatorul, Regele focului, infernul, SUDUL
LUCIFER (Romana) purtatorul luminii, iluminarea, aerul, steaua diminetii, ESTUL
BELIAL (Ebraica) fara stapan, baza pamantului, independenta, NORDUL
LEVIATHAN (Ebraica) sarpele din adancuri, marea, VESTUL

5 comentarii:

Postări populare