duminică, 17 aprilie 2011

Peisaj sublim invaluit de mister si blesteme


Faptul ca apele lacului de acumulare au inghitit satul Cincis, doua biserici – dintre care una atestata documentar in 1360 – si cimitirele asezamantului au dat nastere unor legende despre furia spiritelor celor morti care bantuie locul. Aceste istorioare spuse de localnici au facut caLacul Cincis sa capete si supranumele de “Lacul blestemat“. Ziarele au vorbit in mai multe randuri despre aceste legende. Cotidianul “Libertatea” a publicat un amplu reportaj despre “Lacul blestemat“, aducand in prim plan istorisirile localnicilor.
<”Oile nu se apropiau de lac, iar in miez de noapte se vedeau, uneori, spiritele celor morti care bantuiau pe suprafata apei. Nu mai vorbesc despre furtuni iscate din senin in mijlocul lacului. Era clar pentru toata lumea ca Lacul Cincis e blestemat”, povesteste Ionel Craznic, un localnic. Anii au inceput sa se astearna incet-incet peste lac. In perioade de seceta, nivelul apei incepea sa scada, iar turla uneia dintre bisericile aflate la 25 de metri sub apa iesea la suprafata. Oricine trecea atunci prin zona isi facea cruce si se indeparta grabit. “Nu puteai sa vezi asa ceva fara sa te cutremuri. Satenii veneau pe malul lacului si isi plangeau mortii ingropati in cimitirele acoperite de ape. Si blestemau”, isi aminteste Costin Marcus, un om al satului. Au urmat apoi alte intamplari care au generat legende. “Aproape in fiecare an cineva se ineca, dar cadavrul nu mai iesea niciodata la suprafata. Prin anii ‘70 s-a inecat un fotbalist, iar autoritatile de atunci au facut eforturi disperate sa-i recupereze cadavrul. Scafandrii care coborau pe fundul lacului ieseau la suprafata ingroziti. Povesteau despre serpi si despre faptul ca era intuneric bezna. Unul dintre ei a ajuns in zona unde se aflau cimitirele, a iesit la suprafata si nu a mai scos un cuvant. A stat internat la spitalul de nebuni aproape un an”, ne-a spus Ionel Craznic.> –Libertatea
In lac s-a inecat Paul Barna, vicecampion naţional la caiac –canoe în vârstă de 13 ani. Băiatul s-a înecat în timpul unui antrenament când o furtună iscată din senin i-a răsturnat canoea.
“Cerul era senin, apa deosebit de linistită. În mai putin de cinci minute nu vedeam la 100 de metri. Am apucat să-l observ pe Paul. Era foarte aproape de mal. Valuri de un metru înăltime îl aruncau dintr-o parte in alta”, povestea atunci antrenorul Gavrilă Drăgoi.
Au urmat o serie de căutări diperate ale trupului canotorului. Echipa de scafandri a încercat, fără rezultat, să găsească trupul lui Paul. A urmat apoi o echipă formată din 11 scafandri, membrii ai „Asociaţiei Scafandrilor Profesionişti din România. „Lacul are aproximativ 30 de metri adâncime. E greu, pentru că sub apele lacului este un sat întreg. Sper totuşi să-l găsim pe băiat. Am recuperat cadavre din Marea Neagră, nu cred că vor fi probleme aici,” spunea Marian Dinu, unul dintre scafandri. Cu toate acestea, trupul lui Paul nu a fost găsit. Nici măcar previziunea conform căreia vremea caldă va crea un fenomen care îl va ridica la suprafaţă nu sa adeverit. Lucru care face ca legenda lacului blestemat să se pepetueze în timp.
Pentru localnicii din Cinciş, lacul de acumulare, construit pe vatra satului vechi este considerat un loc blestemat. Lucru aproape de înţeles după ce numai în primul an de la construirea lui, zece persoane şi-au găsit sfârşitul în apele sale. De atunci, alţi 63 de oameni s-au înecat. Trupurile a doi dintre aceştia nu au fost găsite nici până în ziua de astăzi. Unul dintre ei, este Paul Barna, băieţelul de numai 13 ani, care s-a înecat în urmă cu aproximativ doi ani în timp ce se afla la antrenamente de caiac-canoe. În zadar, l-a căutat familia şi autorităţile. Trupul său a fost „înghiţit” de adâncul lacului şi nu a mai fost scos la suprafaţă. Cu toate cercetările efectuate de scafandri nu s-a putut găsi o explicaţie plauzibilă pentru misterioasa dispariţie a băiatului. „Din 1964, decând a fost dat lacul de acumulare în folosinţă, 73 de persoane s-au înecat în apele sale”, a declarat primarul comunei Teliuc, Daniel Pupeză. Legendele locale pun maleficitatea lacului pe seama blestemului sătenilor strămutaţi în urmă cu aproape patru decenii. Ambiţia hidroenergetică „a tras apa” peste vechiul sat Cinciş. Industria siderurgică din Hunedoara a fost obligată să participe cu tot ansamblu de turnătorii, oţelării, cocserii să producă şi să furnizeze statului un volum considerabil de metale producătoare. În scopul de a spori producţia de materiale feroase s-a considerat insuficientă apa captată prin pompare din râul Zlaşti şi din Cerna, ajungându-se la hotărârea că este necesară construirea unui lac de acumulare pe râul Cerna, în dreptul satului Cinciş, la o distanţă de aproximativ 10 kilometri de municipiul Hunedoara. Lacul, cu o capacitate de 29 milioane metri cubi, s-a construit pe vatra satului vechi Cinciş, precum şi pe vetrele altor şapte cătune învecinate.
„L-am blestemat si încă îl mai blestemăm”
Satul vechi, Cinciş nu mai este astăzi în forma primei aşezări omeneşti. Peste o sută de oameni au fost nevoiţi să se mute la vremea respectivă. Casele le-au fost dărămate, iar ogrăzile acoperite de apă. Lăcaşul de cult ortodox, construit pe la 1400 la Cinciş a fost una dintre victimele importante ale lacului de acumulare şi este singura care mai poate fi acum zărită atunci când scad apele. Anica Stănescu (70 ani) este doar unul dintre localnicii care au fost obligaţi să se mute. „În ′62 am fost nevoiţi să ne mutăm. Nici nu am reuşit să ne luăm tot că a şi venit apa. A stricat poduri, biserica, şcoala, căminul cultural, totul. De la Paşti, decând ne-au spus că trebuie să plecăm, în trei luni, am fost aici. Ne-au înţuraşat locurile de case şi ne-am construit altele”, îşi aminteşte femeia. Când vorbeşte despre fosta gospodărie o face cu resemnare în glas. „Păi, ce să facem. A fost musai ca de bună voie. Nu am avut de ales. Am avut casă frumoasă cu două camere şi cu etaj, cu pivniţă, târnaţ (n.r. – hol), şopruri, grădină de 45 de arii, nu de opt ca aici. A fost foarte greu. Să te duci tu din locul tău… Piatră cu piatră noi am reconstruit casa. 82 de numere am fost acolo, plus alte şapte cătune din împrejurime. Toţi a trebuit să ne mutăm. Îmi aduc aminte că atunci când ne-am mutat aici nouă sute de suflete eram. Numai pădure era aici”, zice arătând spre uliţă, casele din sat. „Multe suflete a mai mâncat barajul ăsta. La noi o fost foarte greu cu strămutarea. Ce-am avut, acum nu mai avem. Ne-or şi ajutat cu materiale, dar noi în hotarul nostru vroiam să ne facem casele, nu aici. Îi blestemat lacul. Care mai trăiesc şi-acum îl mai blesteamă pentru că tăţi am fost nevoiţi să fugim de-acolo”, a mai spus Anica Stănescu, localnică.

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Legenda lui Narcis


O legenda a vechilor greci arata ca narcisa ar fi
aparut la moartea lui Narcis, un tanar singuratic, caruia ii placea sa
se plimbe zile intregi
prin paduri si pe campii. Fiind si foarte frumos, se spune ca s-ar fi
indragostit de el multe nimfe, dar nici una din ele nu putea spera ca
dragostea ii va fi impartasita, pentru ca Narcis nici macar nu le
remarcase. Se spune chiar ca una dintre nimfe, pe nume Echo, a si murit
din dragoste, lasand in urma ei numai vocea; chiar si asa, ea il urma
pe Narcis peste tot si repeta toate cuvintele lui (astfel a aparut
ecoul). Zeita Nemesis (razbunarea), vazand cruda lui indiferenta in
fata dragostei nimfelor, a hotarat sa ii dea o pedeapsa exemplara: i-a
menit sa nu iubeasca pe nimeni niciodata, ci sa se indragosteasca de el
insusi si astfel sa isi gaseasca moartea. Nu peste mult, timp,
plimbandu-se prin padure si ajungand langa un lac, Narcis si-a zarit
propriul chip in oglinda apei. Vrand sa imbratiseze chipul deosebit de
frumos din apa, Narcis a cazut in adancuri si s-a inecat. nimfele au
venit sa il planga si l-au transformat intr-o floare galbena care sa le
aminteasca mereu de iubitul lor. Se zice ca de aceea narcisa isi tine
mereu capul in jos, pentru ca il imita pe Narcis care se admira in apa.




O alta varianta frumoasa a legendei este si cea din Alchimistul de Paulo Coelho :"PROLOG"

Alchimistul luă o carte pe care o adusese
cineva din caravană. Volumul nu avea copertă, dar el reuşi să-i identifice
autorul: Oscar Wilde. În timp ce răsfoia paginile, dădu peste o povestire depre
Narcis.
Alchimistul cunoştea legenda lui Narcis, un
tînăr frumos care se ducea zilnic să-şi contemple propria frumuseţe înntr-un
lac. Era atît de fascinat de sine, încît într-o bună zi a căzut în lac şi s-a
înecat. În locul acela a răsărit o floare căreia i s-a spus narcisă.
Dar nu aşa îşi încheia Oscar Wilde
povestirea.
El spunea că, atunci cînd a murit Narcis,
au venit Oreadele – zeiţe ale pădurii – şi au găsit lacul transformat, dintr-un
lac cu apă dulce, într-un ulcior cu lacrimi sărate.
-        De ce pîngi? au întrebat
Oreadele.
-        Îl plîng pe Narcis, a murmurat
lacul.
-        Ah, nu-i de mirare că plîngi
după Narcis, au continuat ele. În fond, deşi noi alergam mereu pe urmele lui
prin pădure, tu erai singurul care-i putea contempla frumuseţea de aproape.
-        Narcis era frumos?
-        Cine ar putea s-a ştie mai bine
ca tine? au răspuns, surprinse, Oreadele. De fapt, de pe malurile tale se
apleca el în fiecare zi.
Lacul a tăcut un
timp. În cele din urmă spuse:
-        Îl plîng pe Narcis, dar nu
mi-am dat niciodată seama că Narcis era frumos. Îl plîng pe Narcis pentru că
atunci cînd se apleca deasupra apelor mele puteam să văd, oglindită în adîncul
ochilor lui, propria-mi frumuseţe.
 
“Ce
poveste frumoasă”, rosti Alchimistul."
 
 
De aici si termneul Narcisism  :  s.n. Admiraţie şi dragoste exagerată faţă de propria persoană fizică, care constituie adesea o stare patologică. – Din fr.narcissisme.


Legenda Trandafirului


Una dintre florile cele mai iubite din lume , trandafirul a inspirat nenumarate legende si mituri pe cuprinsul intregii lumi.
Trandafirul este floarea iubirii.El a fost creat de Chloris , zeita greaca a florilor si a primaverii , din trupul neinsufletit al unei nimfe gasite in poiana unei paduri.Chloris a cerut ajutorul lui Aphrodite (Afrodita) , zeita iubirii , care i-a daruit frumusetea ; Dionysus , zeul vinului , a inzestrat-o cu nectarul care i-a conferit un dulce parfum , iar cele trei gratii i-au acordat farmecul , stralucirea si bucuria.Apoi, Zephyr , Vantul de Vest , a imprastiat norii dintr-o suflare pentru ca Apollo , zeitatea soarelui sa poata aduce caldura si lumina asupra ei , facand-o sa infloreasca.In acest fel , in mitologia greceasca, a luat nastere trandafirul , incoronat apoi ca Regina a Florilor.




Conform altei legende grecesti , trandafiri albi au fost creati de zeita Aphrodite (Afrodita) .Ei s-au nascut din spuma marii si au inconjurat-o pe zeita in timp ce se ridica din valuri.
Intr-un mit din Grecia antica , iubitul Afroditei , Adonis fusese ranit de un mistret salbatic.Din lacrimile zeitei , provocate de acest incident , amestecate cu sangele lui Adonis s-a nascut o floare cu o aroma imbatatoare , trandafirul rosu ca sangele.
De altfel , grecii din antichitate , cu prilejul ocaziilor festive , se impodobeau cu ghirlande din trandafiri si isi parfumau trupurile cu ulei de trandafir.




O legenda romana povesteste despre o fecioara de o nemaipomenita frumusete , pe nume Rhodanthe.Farmecul ei atrasese o multime de pretendenti care o urmareau zi de zi , fara a-i acorda nici o clipa de liniste.Epuizata de acest asalt continuu , Rhodanthe si-a cautat refugiu in templul indragitei zeite Diana.Din nefericire , Fecioara divina a fost cuprinsa de gelozie fata de frumusetea tinerei fete , iar atunci cand petitorii nerabdatori au faramat portile templului Dianei , manioasa zeita a transformat-o pe Rhodanthe intr-o floare de trandafir , urmaritorii ei inflacarati fiind preschimbati in spinii acestei flori.


Se spune ca in intregul palat al Cleopatrei , covoarele erau inlocuite de petale de trandafir .


In mitologia vechilor persani , trandafirul rosu s-a ivit in lume datorita unei privighetori indragostite de un trandafir alb.Atunci cand Allah a proclamat acest trandafir ca fiind "Regina Florilor" , entuziasmata de veste , privighetoarea a zburat in graba pentru a-si imbratisa floarea adorata , dar a fost strapunsa de ghimpii acesteia.Din picaturile de sange varsate de pasarea indragostita a rasarit trandafirul rosu.


Intr-o alta legenda de demult , se spune ca trandafiriul era lipsit de ghimpi in paradis, acestia aparand pe tulpina numai dupa izgonirea lui Adam si a Evei din gradina divina.


In mitologia Hindu , se istoriseste ca zeul Vishnu , protectorul lumii , si Brahma , creatorul universului , se contraziceau pe tema celei mai frumoase flori de pe pamant.Vishnu , a pus chezas pozitia lui de zeitate suprema in sprijinul superioritatii trandafirului , in timp ce Brahma , cara nu vazuse niciodata o roza , a proclamat ca lotusul este cea mai fermecatoare floare din lume.Atunci cand Brahma a zarit trandafirul , a fost de acord cu suprematia lui.Ca recunoastere a meritelor protectorului lumii , el a creat-o pe zeita Lakshmi , sotia lui Vishnu , folosind 108 de petale mari si 1008 de petale mici de trandafir .


In vremuri stravechi , trandafirul era pictat pe tavanul incaperilor in care aveau loc intalniri secrete , semnificand ca nimic din ceea ce era spus nu trebuia transmis dincolo de peretii acelei camere.


Tabletele din lut descoperite in templele din Ur, Irak , relateaza despre apa de trandafiri necesara sultanului din Bagdad.Acesta folosea nu mai putin de 30.000 de borcane cu apa de roze in fiecare an , pentru a se face placut numerosului sau harem.



Generalul seracean Sarazin a trimis in intregul sau imperiu nenumarate caravane cu camile incarcate cu apa de trandafiri pentru a "purifica" moscheele pangarite de cruciati.

Timp de secole , crestinii au dispretuit trandafirii , datorita conexiunii acestora cu imperiul roman care ii prigonise.In cele din urma , insa, frumusetea lor a invins .O martira din secolul IV , Sfanta Doroteea (Saint Dorothy) , era vestita pentru ca un inger ii daruise trandafiri din gradina paradisului , in timp ce se afla in inchisoare.

Legenda spune ca cel dintai rozariu a fost creat din adevarate roze .
In legendele medievale occidentale se afirma ca primii trandafiri au aparut , in mod miraculos, in Betleem , ca rezultat al rugaciunilor unei “frumoase fecioare” , care fusese acuzata pe nedrept si apoi condamnata sa fie arsa pe rug.
In crestinism trandafirul este un simbol al perfectiunii sau al unicitatii , neperechii , si este asociat in mod particular cu Fecioara Maria , una din titulaturile de celebrare ale acesteia fiind “Roza Mistica”.De asemenea trandafirul este atributul Sfintei Doroteea , care poarta roze intr-un cos ; al Sfintei Casilda , Sfintei Elisabeta a Portugaliei si Sfintei Rosa din Viterbo , care poarta trandafiri in maini; a Sfintei Therese din Lisieux , care imparte trandafiri rosii ; a Sfintei Rosalie , Sfintei Rose din Lima si a Sfintei Victoria , care poarta coronite din trandafiri.
Trandafirul este emblema Angliei , iar in heraldica este un simbol al descendentei celui de-al saptelea fiu.
1000 de ani ! Aceasta se considera a fi varsta celui mai “batran” trandafir din lume.El infloreste in zilele noastre pe zidurile Catedralei Hildesheim din Germania.
Si totusi , trandafirii nu au varsta.Recent , arheologii au descoperit fosile ale unor trandafiri salbatici datand de peste 40 de milioane de ani.
Un limbaj secret al trandafirilor a fost inventat in haremurile din Orientul Mijlociu , ca mod de comunicare intre indragostiti , carora nu le era permis sa isi exprime in mod deschis sentimentele.La mijlocul secolului XVIII , Lady Mary Wortley Montagu , sotia ambasadorului britanic din Constantinopole , a descris acest cod tainic in scrisori publicate dupa moartea ei.Astfel , un boboc de trandafir semnifica o iubire abia nascuta , iar o floare deschisa de trandafir alb insemna : “Ma vei iubi ?”.O floare rosie de roza deschisa transmitea : “Sunt plin de iubire si dorinta” , in timp ce una alba , cu petalele desfacute comunica : “ Ma vei iubi , orice s-ar intampla ?”
In limbajul florilor , trandafirul are urmatoarele semnificatii :

Trandafir de Burgundia : simplitate si frumusete.
-Trandafir chinezesc : gratie sau frumusete mereu proaspata.
-Trandafir salbatic (maces, Rosa Canina) : placere impletita cu spaima
-Trandafir ofilit : frumusetea este trecatoare.
-Trandafir japonez : frumusetea este singurul tau dar.
-Floarea de piatra (portulaca grandiflora) : dragoste voluptoasa.
-Trandafir de mosc (Rosa moschata) : frumusete capricioasa.
-Trandafir de Province (Rosa provincialis) : Inima mea este in flacari.
-Boboc de trandafir alb : prea tanar(a) pentru dragoste.
-Trandafir alb cu mai multi boboci : taina , secret.
-Coronita de trandafiri : frumusete si virtute rasplatita.
-Trandafir galben : infidelitate.

Legenda dealului lui Gâf


Bătrânii îi spun dealul lui Gâf, tinerii însă îl numesc dealul îndrăgostiţilor. Sătenii trecuţi de prima tinereţe spun că acolo au călcat pentru prima dată strâmb. În satul lui Horea din judeţul Alba, dâmbul lui Gâf va fi introdus în circuitul turistic.

Celebrul deal al lui Gâf este situat vizavi de dealul unde s-a născut Horea. E drept, după ce-l urci, gâfâi, că nu e tocmai lin. Dar numele nu-i vine neapărat de la efortul de a-l urca. Bătrânii au o altă explicaţie. altceva. "Am fost şi eu acolo, am iubit o fată odată. Am făcut dragoste frumoasă, (...) strângeam ce-mi era drag în braţe. Nu am rămas cu fata aceea, a luat-o altul şi eu am luat-o pe alta", a spus unul dintre bătrânii satului.

"Din ce ştiu de la părinţi, se opreau femeile şi bărbaţii şi discutau despre dragoste, ca de aia îi zice gâf. Discutau sau şi făceau", a declarat primarul Marin Nicola.

Legenda dealului lui Gâf nu a făcut doar înconjurul ţării, ci şi al lumii. Jurnaliştii de la New York Times l-au descris în paginile publicaţiei ca fiind un fel de deal al lui Valentin. Aşa că sătenii i-au făcut şi un imn.

Legenda uriasilor

 Se spune ca pe muntele Ceahlau ar fi trait cindva un neam de uriasi, popor de oameni grozav de inalti si de tari. Si-au adus cu dinsii niste vite, un soi de bouri, cu coarne scurte, si-i pasunau toata vara pe plaiurile muntelui, pina da omatul. Atunci coborau oamenii cu vitele lor, catre apus si miaza-zi, spre Valea Jitanului, care de atunci si pina acum asa îi spune.
Dar într-o iarna, a dat în ei o molima de s-au prapadit batrini si tineri si bouri. Ar mai fi scapat doi, o fata si un baiat. Acestia, luind putinii bouri ce erau feriti de crunta boala, s-au urcat sus în plaiul muntelui. Si numai ce le-a trecut prin gind celor doi tineri: sa ridice acolo sus fiecare cite un turn, doar i-o vedea si oamenii dinspre soare rasare. Si asa au tot carat lespezi si stinci; baiatul a ridicat un turn mai mare si mai lat, iar fata unul mai mic, dupa puterile ei. Oamenii din vai priveau mirati cum se ridica zi de zi aceste piscuri prea marete. Numai ca în ziua în care îsi schimba codrul fata verde, ziua de Probajini, numai ce trasni în peretii muntelui, nori de zloata si de gheata s-au prabusit curmind orice viata pe tot cuprinsul muntelui. Si peste ceasuri, cind mindrul soare si vinturile limpezira haul, cu-n stinjen se saltase Ceahlaul...
Dupa ce s-au scurs puhoaiele, oamenii din vale nemaivazind pe cei doi tineri uriasi si nici o miscare în munte, s-au urcat pe culme si i-au cautat. Într-un tirziu au dat de ei turtiti sub greutatea ghetii. Le-au zidit mormint de piatra, acolo unde-i aflara. În anul celalalt au venit iar oamenii, tot de Probajini, si au adus o toaca pe care au întepenit-o acolo sus, pe virful cel mai înalt. Si de atunci, în fiecare an, de ziua aceea, poporul de prin vai si lunci, barba&thorn;i, femei si copii, fac o slujba în sobor, cinstind mormintul acelor uriasi.
Si iaca asa, de atunci, turnului mai mare îi zice Toaca, iar celuilalt îi spune Panaghia. De sub Toaca, printre turnuri în jos, acolo unde lumina-i fara spor, îi jgheabul ista fioros de-i spunem noi Jgheabul Uriesilor...
sursa: http://www.neamt.ro/Date_gen/Ceahlau/Leg_Toaca.html 

Podul Mincinosilor


Podul Minciunilor
Podul Minciunilor este unul din cele mai importante atractii turistice din Sibiu, fiind primul pod de fonta din sud-estul Europei de care se leaga trei legende. Podul Minciunilor, construit in 1859, leaga cele doua sectoare ale pietei mici si face trecerea dintre orasul de sus si cel de jos.
Batranii locului spuneau despre Podul Minciunilor ca incepe sa scartaie amenintator, dand impresia ca o sa cada daca cel care il strabat spun minciuni in acel moment. 
O alta legenda despre Podul Minciunilor este legata de negotul din pietele de langa acesta. Negustorii prinsi cu ocaua mica erau dusi pe pod si aruncati de pe el, sperand ca acestia sa se invete minte si sa nu mai pacaleasca clientii.
Cea mai picanta legenda despre pod tine de curatenia trupeasca a tinerelor fete care isi dadeau intalnire cu baietii. Aici se punea la cale viitorul tinerilor, se faceau planuri de casatorie, iar daca fetele minteau, sustinand ca sunt neprihanite, erau aruncate de pe Podul Minciunilor.

Postări populare