vineri, 8 iulie 2011

Zeul si Zeita


 Asa cum am observat, aceasta religie ne arata existenta a doua forte supranaturale, divine numite simplu ca fiind Zeul si Zeita, 2 creatori. Teologia ne arata ca aceste doua zeitati sunt creatoare, ele dand nastere tuturor formelor vietii. Sunt vazute ca fiind energia feminina si masculina din natura inconjuratoare, yin-ul si yang-ul, elementele pasive si active ale vietii si naturii. Sunt mai multe interpretari teologice ale acestora, vazute prin prisma politeismului, panteismului, dualismului si chiar monoteismului. Prin prisma politeismului aflam ca acesti doi zei se manifesta prin mai multe zeitati mai mici, ca Zeita este vazuta prin mai multe zeitati feminine iar Zeul prin mai multe zeitati masculine. Prin prisma panteismului aflam ca Zeul si Zeita sunt doar aspectele duale ale unei singure divinitati, iar prin prisma monoteista aflam ca exista doar o singura divinitate lipsita de gen.

Zeita

Voi incerca sa expun termenul de Zeita prin prisma tuturor aspectelor teologice prezentate mai sus. Zeita din antichitate era vazuta ca fiind Mama Divina, asa cum ne arata diferitele popoare. Putem vedea Zeita in ipostaze diferite, aceasta fiind vazuta sub aspectul sau terestru sau chiar marin, sub aspectul terestru aflam si de la greci ca Zeita, Mama Pamant era cea care da nastere tuturor vietatilor de pe aceasta planeta.

Imagine destul de des intalnita este si cea a Zeitei Intreita, vazuta sub 3 aspecte ale sale care se pot oglindi si in natura inconjuratoare. Asa cum putem observa si in diferitele credinte, ba chiar si in folclorul romanesc. Zeita intreita, vazuta in cele 3 ipostaze ale sale : Fecioara, Mama, Batrana inteleapta. Aceasii zeita, dar cu infatisari, roluri si semnificatii diferite. Simbolul zeitei este luna iar al zeului este soarele, putand fi vazuti ca insusi luna si soarele, elementul pasiv - activ, energia feminina - masculina.

Zeul

Consortul zeitei, fiind cum am mai spus si mai sus reprezentat de catre soare sau chiar soarele insusi, cel datator de viata. Apare in diferite ipostaze dar cel mai intalnit fiind acela de zeu al intelepciunii, al soarelui, al energiilor active dar chiar si sub aspectul sau vegetal (Omul Verde sau Green Man), des intalnit in mitologia europeana si transpus chiar si in elementele arhitecturale. In credintele wiccanilor il putem observa pe zeu in ipostaza de copil nascut de insusi zeita, iar pe parcursul ritualurilor rotii anului il vedem in ipostazele de zeu matur, consort al zeitei care acesta intr-un final o va parasi pe zeita sfarsindusi ciclul anual si reincepand un alt ciclu odata ce va fi nascut din zeita.


Zeul si Zeita

Aceste doua entitati creatoare le putem observa in Roata Anului a wiccanilor care au roluri importante pe parcursul perioadelor anului. Din punctul meu de vedere cand spun Zeita mai degraba ma refer la energia feminina, energia pasiva, Yin-ul. Cand ma uit la Zeu vad energia activa, energia masculina si Yangul. Iar cand ma uit la cei doi le vad pe toate combinate intr-o armonie perfecta, vad viata afara si simbolul Yin-Yang. Nu trebuie sa o iau ad litteram aceste doua zeitati ci le pot privi din alt unghi, cu alt aspect, pe acela de energii esentiale vietii. Nu trebuie sa o iau la propriu sa cred in doua divinitati cand doar uitandu-ma la natura pot observa energia care modeleaza si guverneaza formele de viata si natura.

Iarna, cand totul este mort iar viata parca a parasit acest plan material, si Zeul, Soarele insusi s-a stins si si-a incheiat misiunea/ciclul anual, intensitatea acestuia palind pe zi ce trece. Zeita la fel s-a indepartat de noi ca in miturile elene ducandu-se in inima pamantului si parasindu-ne, astfel pamantul racindu-se si el iar celelalte fiinte urmandu-i drumul. Misiunea Zeului a ajuns la final si neincetat isi va incepe un alt ciclu, acesta va (re)naste din Zeita incepandu-si un nou ciclu iar intensitatea soarelui va incepe sa creasca treptat.

Aceste lucruri si evenimente le putem observa in cadrul natural pe fiecare perioada semnificativa a anului. Zeul si Zeita se vad in natura dar tot noi oamenii am creat acest sistem dupa care ne ghidam. Insusi mintea umana putand sa creeze un sistem bine definit si "personificand" natura si elementele din aceasta pentru ca simbolistica religioasa sa fie mai profunda si mai usor intealeasa.Si simbolul yin-yang vorbeste multe si numai din acest simplu desen putem observa multe lucruri diferite printre care cele doua energii despre care vorbim. Energia feminina si masculina sunt diferite dar totodata impreuna creaza un Intreg dupa cum vedem si in desen. Si pe langa aceste lucruri observam ca Intregul nu este Intreg daca nu este format din cele doua "piese" iar acele "piese" se regasesc in esenta fiecaruia dintre ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare