vineri, 4 noiembrie 2011

Legenda sarpelui albExistă numeroase poveşti şi legende legate de aceste puncte turistce. De exemplu Podul Rupt. Se spune că în povestea "Şarpele Alb", protagonistele Mireasa albă şi Mirul Xu Xian s-au întâlnit aici pe pod.

În poveste se spune că un şarpe alb s-a străduit timp de o mie de ani şi a reuşit în cele din urmă să se transforme într-o fată frumoasă albă. Un alt şarpe, de culoare verde, care s-a chinuit numai" 500 de ani, s-a transformat într-o fetiţă verde. Cele două fete au venit împreună pe malul Lacului de Vest. Când au ajuns la Podul Rupt, fata albă a văzut în mulţime de oameni un tânăr frumos şi s-a îndrăgostit de el. Fetiţa verde a făcut o magie şi a căzut o ploaie torenţială. Tânărul frumos, pe nume Xu Xian, a venit la malul lacului pentru a lua barca. Tocmai atunci, Xu Xian le-a văzut pe cele două fete udate de ploaie. Tânărul Xu le-a întins umbrela, iar el stătea departe în ploaie. Fetei albe îi plăcea şi mai mult tânărul Xu şi amândoi s-au îndrăgostit. Rolul de peţitoare i-a revenit fetiţei verzi, cei doi căsătorindu-se şi deschizând pe malul lacului o farmacie.
Dar maestrul budist Fahai, de la templul Jinshan, considera că fata albă este un duh rău, care va aduce nenorocire oamenilor. I-a destăinuit lui Xu Xian secretul, spunându-i că nevasta sa a fost transformată dintr-un şarpe alb şi l-a învăţat metoda de identificare a şarpelui. Xiu Xian era în dubiu. A sosit sărbătoarea tradiţională de la 5 mai. Potrivit obiceiului acestei sărbători, toată lumea trebuie să bea un vin medicinal, pentru a se feri de rele. Tânărul Xu a rugat-o pe soţia să bea acest vin. Fata albă însărcinată, neputând să refuze, a băut şi s-a retransformat în şarpe. Xu s-a îmbolnăvit de spaimă. Pentru a-şi salva soţul, fata albă a parcurs o distanţă colosală pentru a căuta la poalele muntelui Kunlun planta medicinală Lingzhi. Întorcându-se cu Lingzhi, fata albă a reuşit să-şi salveze soţul. Astfel, cei doi s-au iubit şi mai mult după aceea. Dar Fa Hai nu accepta ca şarpele alb să trăiască în lume, l-a păcălit pe Xu Xien în templul Jinshan şi l-a silit să ducă o viaţă călugărească. Supărate, fata albă şi fetiţa verde au venit la templu să lupte cu Fa Hai, ca să-l salveze pe Xu. Infrînte, soţia lui şi fetiţa verde au fugit şi când au ajuns la Podul Rupt, s-au întâlnit cu tînărul Xu, care a reuşit să evadeze din templu. Tinerii soţi s-au îmbrăţişat şi au plâns. Ulterior soţia a născut un copil. Dar ea a fost blestemată de Fa Hai sub templul pagodei Leifeng, declarând că fata nu se va întorce în lume decât la secarea lacului şi la dărâmarea pagodei.

Câţiva ani mai târziu, după ce fetiţa verde a învăţat mai multe tehnici magice, s-a întors la Lacul de Vest şi l-a înfrânt pe Fa Hai. Ea a secat toată apa din lac, a dărâmat pagoda şi a salvat-o pe tânăra soţie a lui Xu Xian.

Povestea de dragoste dintre fata albă şi Xu Xian circulă din generaţie în generaţie în ţara noastră şi a făcut ca Lacul de Vest să devină tot mai cunoscut în China şi în lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare