duminică, 20 martie 2011

Diana , zeita vanatorii , naturii , fertilitatii si lunii

[Diana+,+zeita.jpg]
Diana , zeita romana a vanatorii , naturii , fertilitatii si nasterii , corespunde in mitologia greaca zeitei Artemis.
Conform mitologiei romane , Diana , fiica a lui Jupiter , a fost nascuta de catre Latona , impreuna cu fratele ei geaman , Apollo , pe insula Delos.
Ca zeita a vanatorii era asociata cu animalele salbatice si cu padurile, stejarii fiind copacii sacri ai acesteia.Diana era , totodata , o zeita a lunii , fiind venerata mai intai pe muntele Tifata , din apropierea asezarii Capua si in padurile sacre , in special in padurea Diana Nemorensis ( "Diana padurilor") , pe malurile lacului Nemi din Aricia , in apropierea Romei .Preotul ei traia in Aricia si se spunea ca orice barbat care putea sa il ucida cu un arc facut dintr-o ramura din padure , putea deveni el insusi preot al zeitei .
Mai tarziu , i-a fost dedicat un templu pe dealul Aventine , unde i se inchinau in special cei din clasele inferioare , plebeii si sclavii .Patroana a sclavilor , acestia puteau cere azil in templul ei.
Festivalul zeitei Diana avea loc cu ocazia Idelor din august ( 13 august) , data la care regele Servius Tillius , el insusi nascut ca sclav , i-a dedicat templul de pe dealul Aventine.
Originar , o zeita a fertilitatii , apoi si un simbol al castitatii , Diana era venerata mai ales de catre femei , ca ocrotitoare a graviditatii si a nasterii usoare.

Numele ei deriva , posibil , din "Diviana" ("cea stralucitoare").In mitologia greaca , zeita Diana face parte dintr-o trinitate de divinitati , alaturi de Virbius , zeu al padurilor (despre care se spune ca ar fi fost primul preot al Dianei) si Egeria , nimfa apelor , alaturi de care veghea asupra nasterilor.

Pentagrama zeitei Diana

[Pentagrama+zeitei+Diana.JPG]
Medalionul pentagramei zeitei Diana , executat de obicei din plumb , cuprinde trei luni in crestere suprapuse , la partea superioara fiind reprezentata o luna plina.
Pentagrama este folosita adesea in ceremonialuri magice in religia neopagana , ca un mijloc de protectie impotriva fortelor malefice.
Pentagrama inglobeaza o energie feminina si o orientare a puterii catre nord.
Atunci cand este amplasata cu luna plina si semilunile in sus , este utilizata pentru protectie , binecuvantare, consacrare/ dedicare , meditatie si energie pozitiva.
In pozitia inversa , este folosita pentru izgonire si farmece de legare.
Cele cinci colturi ale pentagramei reprezinta :

-Cele 5 simturi
- Corpul uman
-Dragostea , intelepciunea , puterea , cunoasterea si legea
-Pamantul , focul , aerul , apa si spiritul

In tarot , pentagrama simbolizeaza actiunea si intriga politica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare