duminică, 22 septembrie 2013

                  Mythologica

MONSTRA HORRIBILIA



               1.Harpyiae
               H          
               Harpiile  sunt monstri feminini,care apartin generatiei divine primordiale,cea de dinaintea Olimpienilor. La inceput ,au fost doua,api numarul lor sporeste devenind trei.Aveau chip de femeie batrana si corp de pasare,cu aripi mai si gheare ascutite.
        Rapeau sufletele mortilor.Prin unirea cu zeul Zefir,una din ele a dat nastere celor doi cai divini ai lui Ahile,Xanthos si Balie,iuti ca vantul.
          Numite si "hotii",ele sunt descrise,in versiuni timpurii ale mitologiei grecesti,ca fecioare frumoase,inaripate.Mai tarziu ele au devenit monstri inaripati,cu fete de femei batrane si uarte,care au gheare ascutite si incovoiate.Sunt prezentate carand persoane spre lumea subterana,pedepsindu-le sau torturandu-le.Persoanele pe care le luau cu ele nu mai erau vazute niciodata.Harpiile sunt probabil,personificarile vanturilor de furtuna.Numele lor sunt : Aello, Celaeno si Ocypete.

              2.Cyclopes

              Sunt cunoscute 3 generatii de ciclopi.
            a).Uranienii(avandu-i ca parinti pe Uranus si Gaia) erau giganti cu un singur ochi rotund in frunte,forta uriasa si buni faurari.Inlantuiti de Uranus si Cronos ,eliberati de Zeus,vor farui fulgerul si trasnetul lui Zeus,o casa pentru Hades,care-l facea nevazut si un trident pentru Poseidon.Cu ajutorul lor ,olimpieni i-au azvarlit inTartar pe Titani.
           b).Ciclopii din Sicilia,in fruntea carora era Polifem("Vestitul"),erau fapturi uriase,salbatice si crude (antropofagi).Se indeletniceau cu pastoritul.Polofem va fi imbatat de Ulise.
           c).Ciclopii faurari,ajutoarele lui Hefaistos,care aveau atelierele in vulcanii activi,fabricau armele,armura zeilor si eroilor.Lor li se atribuie construirea zidurilor "ciclopice",acele ziduri,palate,monumente religioase,ridicate din blocuri de piatra(aproximativ 800 de tone) juxtapuse,fara liant,asa cum se pot vedea si astazi la Mycene,in Grecia,dar si in Italia.
             3.Sirenes
              Sirenele,de obicei trei la numar,erau nimfe marine,jumatate femei,jumatate pasari carora traditia medievala le va atribui coada de peste.Ar fi existat sin sud-vestul Italiei.Aveau voci minunate si prin cant atrageau marinarii,care,pentru a le auzi cat mai de-aproape,ajungeau sa-si sfarame corabiile de stanci.Singurul care le-a cucerit cu vrajita lui lira a fost Orpheus.
             4.Gorgones
              Cele trei gorgone-dintre care Medusa.cea mai temuta,era singura muritoare,erau reprezentate cu capul acoperit de serpi cu buze din care tasneau colti de mistret,cu aripi de aur,maini de bronz si dinti hidosi.
             Din sangele Medusei se va naste Pegas.Ucisa de Perseus,capul ei va deveni o "podoaba" pe scutul zeitei Athena.
              5.Centauri
              Centaurii erau un neam stravechi din Thessalia(Grecia continentala),provenit din unirea regelui Iapitilor,Ixion,cu un nor ce avea chipul Herei(regele era indragostit de Hera si Zeus ii ofera un nor ca momeala).Asa se va naste primul centaur cu trup de cal si bust de om.Cunoscuti pentru cumplita lor lupta cu lapitii(pentru ca Pirithous,fiul lui Ixion,frate vitreg cu centaurii,nu a impartit mostenirea cu acestia),la nunta lui Pirithous centaurii,invitati si eu,s-au imbatat si au vrut sa fure mireasa si alte femei ale lapitilor.
               Darkandree

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare