marți, 15 martie 2011

Legenda lui Lilith [ Naluca Noptii]


In Biblie: Cuvântul lilith apare o singură dată:

Isaia 34:14 Fiarele din pustie se vor întîlni acolo cu cînii sălbatici, şi ţapii păroşi se vor chema unii pe alţii. Acolo îşi va avea locuinţa năluca nopţii, şi îşi va găsi un loc de odihnă.
Judit Blair (2009) dovedeşte că, în ebraică aceasta înseamnă un tip de bufnita.
Conform legendei Cabala, Dumnezeu ar fi creat pe Adam şi pe Lilith din ţărână (“Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut dupa chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut” – Genesa 1:27). Se observă ca Eva ar fi venit dupa plecarea lui Lilith, aceasta fiind creata din coasta lui Adam (“Şi omul a zis: <<Iată in sfârsit aceea care este os din oasele mele si carne din carnea mea! Ea se va numi -femeie-, pentrucă a fost luată din om.>>” – Genesa 2:23). Se intelege foarte usor din Geneză că înainte de Eva a fost Lilith. Deoarece Eva este prezenţa substanţială a femeii in Rai, Lilith trebuia să fie îndepărtată din cadru înainte de sosirea acesteia. Lilith nu apare in Biblie; poate datorită prejudiciului adus de către autorii patriarhi care au modificat scrierile de-a lungul timpului. Lilith şi Adam se iubeau foarte mult, dar când făceau dragoste, Lilith nu dorea să stea pe jos, cerând egalitate între sexe, intrând în conflict cu Adam. În urma conflictului, Lilith pleacă; o altă versiune spune că pronunţând în mod nepermis numele lui Dumnezeu YHWH (cu pronunţie azi nesigură), este izgonită din Eden. Îl ia pe Şarpe (Diavolul) ca soţ, răzbunându-se mai târziu pe Adam, făcându-l să ia fructul interzis.
Lilith fiind izgonita pentru aceasta nesupunere ea s-ar fi retras intr-o padure ,un loc blestemat.In Isaia, 34, 14 putem citi urmatoarele cuvinte " Fiarele din pustie se vor intalni acolo cu cainii salbatici ,si tapii parosi se vor chema unii pe altii.Acolo isi va avea locuinta naluca noptii,si isi va gasi loc de odihna"
~Transformata in vampir,Lilith le suge sangele gravidelor~
Aceasta naluca a noptii nu este nimeni altcineva decat Lilith care va atrage catre dansa totii demonii si toate intruchiparile pacatului..Izgonita din gratia Domnului ,ramasa fara sot sau posibilitatea de a avea copii ,Lilith devine vampir,ademenind barbatii cu frumusetea ei asemenea unui Sccubus, culcandu-se cu ei ,sugand sangele femeilor gravide ,provocand moartea copiilor sau chiar uciderea de bebelusi.Placerea ei de a ucide s-ar fi transformat intr-o nevoie.
~Din Chan si Lilith au rasarit vampirii si demonii~
Urmatorul pasaj se refera la un sarpe acesta poate fi insusi Samuel sau chiar o alta denumre data lui Lilith: 
" Acolo isi va face cuibul  sarpele de noapte ,isi va pune ouale ,le va cloci,si isi va strange puii la umbra lui ,acolo se vor strange toti ulii : fiecare la tovarasul lui" Putem interpreta acest pasaj in diverse moduri ,daca consideram ca in el este vorba de Lilith atunci o a doua ipoteza se adevereste.Conform unor legende pierdute in negura vremurilor { Alfabetul lui Ben-Sira} Chain,fiul lui Adam ar fi intalnit-o pe Lilith la Marea Rosie ,uniunea lor intru sange dand nastere unui sir nesfarsit de vampiri si demoni. ~Lilith se gaseste in padurea dinaintea iadului"
Locul acesta blestemat ,padurea aceasta ,este gasita si in operele lui Dante " Divina Comedia" in volumul " Infernul".Pentru a ajunge la portile infernului ,Dante si-a imaginat trecerea printr-o padure sinistra in care pacatele cautau sa-l ademeneasca sub forma unor animale.Pate fi aceasta o viziune asupra acestui loc in care se gaseste si Lilith ,din care porneste originea vampirilor?
 Lilith=Lamie ,femeia care seducea tinerii si le sugea sangele. Aceasta este explicatia Biblica [daca o putem numi asa] a " nasterii" vampirilor si a aparitiei lui Lilith ,dar in mitologie ,mai ales in credinta grecilor antici ,Lilith are o alta origine.Cei care cunosc mitologia antica sunt familiari cu termenul de Lamie.Ele sunt genii feminine care ii ispiteau pe barbati cu infatisarea lor frumoasa ,pentru a le suge sangele. Legenda spune ca Lamie a fost o regina a Libiei ,care l-a sedus pe Zeus ; furioasa Hera a transformat-o in spectru si i-a ucis copii.Drept razbunare,Lamia rapea copii nenascuti din pantecul matern .In " Vulgata" ,numele ei este tradus prin Lilith.In demonologie ,e un vampir nocturn ,un fel de Sccubus apropiat de strigoi.Lamiile apar in capodopera lui Goethe " Faust" alaturi de alte creaturi ale intunericului ,ele fiind inrudite cu Mefisto numele purtat de Satan in aceasta opera. ~Alte legende cu Lilith~  
O altă variantă ar fi că Dumnezeu i-a creat pe Adam şi pe Lilith ca fraţi gemeni. Lilith a cerut să fie egală cu Adam, însă încercările sale au eşuat, ea părăsindu-l în final pe Adam. În mitologia musulmană se spune că după ce l-a părăsit pe Adam, Lilith s-a împerecheat cu Satan .
Altă versiune o prezintă pe Lilith că fiind prima soţie a lui Adam, înainte de Eva. Adam s-a căsătorit cu ea pentru că obosisese să se acupleze cu animalele. El a încercat să o determine pe Lilith să stea sub el în timpul actului sexual, însă aceasta a refuzat, nesatisfacandu-i nevoia de dominaţie. L-a blestemat pe Adam şi l-a părăsit, îndreptându-se către casa ei de lângă Marea Roşie. Adam s-a plâns lui Dumnezeu, care a trimis trei îngeri, pe Sanvi, Sansanvi şi Semangelaf, pentru a o aduce pe Lilith înapoi în Eden, însă aceasta i-a sfidat pe cei trei îngeri, blestemandu-i. Cât timp a petrecut la Marea Roşie, Lilith devenise amanta demonilor, făcând câte 100 de copii în fiecare zi. Cei trei îngeri spuneau că Dumnezeu îi va lua toţi aceşti copii dacă nu se va reîntoarce la Adam.Din nou Lilith a refuzat, fiind pedepsită ca atare.
Acesta a fost momentul în care Dumnezeu i-a dăruit-o lui Adam pe Eva, cea cuminte şi supusă, exact opusul lui Lilith.
Se mai spune că atracţia malefică lui Lilith faţă de copiii nou-născuţi vine de la faptul că propriii săi copii făcuţi cu demonii au fost luaţi de către Dumnezeu în urma refuzului său de a se reîntoarce la Adam. Cei trei îngeri trimişi au forţat-o pe Lilith să jure că ori de câte ori va întâlni numele sau chipurile lor pe amulete, va renunţa la a face rău celor care le poartă.
Se fac speculaţii pe seama faptului că s-ar putea să existe o legătură între Lillith şi Lenith, o divinitate a etruscilor, ce nu avea chip şi aştepta la poarta Lumii de Dincolo împreună cu Hecate şi Persephona, pentru a primi sufletele celor morţi.
Lilith a mai fost asemănată cu figuri mitologice şi legendare cum ar fi Regina din Sheba sau Elena din Troia. De asemenea, în Europa medievală, Lilith a fost descrisă că soţie, amantă sau bunică lui Satan.
Până în secolul optsprezece , în multe culturi ale lumii era comună practica folosirii amuletelor împotriva lui Lilith.
Aceste amulete se aşezau deseori în cele patru colţuri ale camerei în care dormeau nou-născuţii şi aveau menirea să- i apere pe aceştia şi pe mamele lor. Uneori se trasa un cerc magic în jurul patului nou-născutului, cerc pe care se scriau numele a trei îngeri însoţite de cuvintele : ” Alungată să fie Lilith ” sau ” Fereşte acest copil de tot răul.
Dacă un copil râdea în somn, era semn că Lilith se afla în preajmă. Se credea că un bobârnac uşor pe nasul copilului făcea ca Lillith să dispară. Lilith este un demon feminin al nopţii, prinţesă a Iadului, care se presupune că zbura în căutarea pruncilor pentru a-i răpi sau strangula. În mitologia evreilor, se spune că Lillith a fost prima soţie a lui Adam.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare