luni, 8 august 2011

Scris cu Sange : Vampirii in literatura

Lumea literara este plina de opere clasice care au mentinut viu taramul vampiric.


  • Vampirul ( 1819) - John Polidori
O poveste plina de tragism ,a renasterii si a nebuniei , creata de sangerosul Lord Ruthven (inspirat de " raul si periculosul " Lord Byron ) Scrisa in aceeasi saptamana si aceeasi vila ca Frankestein al lui Mary Shelly , povestea lui Polidori impleteste cu dibacie toate credintele disperate despre vampiri intr-un singur fir bine cladit.
  • Carmilla ( 1872)- Joseph Sheridan Le Fanu
O extraordinara poveste Gotica despre Carmilla , o misterioasa si splendida vampirita ,care haituieste tinere femei.Unul dintre primele romane cu vampiri,include metamorfoza si ofera ponturi utile privind trecerea prin usi incuiate.
  • Dracula ( 1897) - Bram Stoker
O varietabila biblie pagana destinata nou-venitilor in lumea vampirilor.Acest text clasic il prezinta pe contele Dracula in vreme ce pune la cale si apoi in practica un extrem de sangeros weekend londonez.Un nepretuit ghid pentru vampirii care isi pregatesc logistica pentru calatoriile pe destante lungi si tactice de evitare a inamicilor implacabili.
  • Salam's lot ( 1975) - Stephen King
Un scriitor vaduv se intoarce in placidul sau orasel din Maine , descoperind ca vampirii au pus stapanire de el, transformandu-i locuitorii in amatori de sange.Pe langa faptul ca a adus literatura vampirica in atentia publicului larg,romanul ofera sfaturinepretuite privind modalitatile de combatere a preotilor bagaciosi.
  • Cronicile Vampirilor ( 1976-2003)-Anne Rice 
Aceasta serie bogata,somptuasa , a carei actiune se intinde pe durata unui secol,este scrisa de bunica stilului gotic,Anne Rice.Este un ghid ingispensabil in psihologia,abilitatile si ierarhia vampirilor,destinat oricarei creaturi a noptii care se respecta.
  • The Bloody Chamber ( 1979) - Angela Carter
o abordare feminista a basmelor cu zane, aceasta culegere de povestiri nu este pentru cei slabi de inger.Transpunand subiecte antice in timpurile moderne , povestirile ii infatiseaza pe vampiri ca fiind creaturi aduse la disperare de apetitul lor si de nevoia de compasiune.Perfecte pentru orice vampir de sex feminin care isi cunoaste puterea.
  • The Gilda Stories ( 1991) Jewelle Gomez
Aceasta carte ofera informatii documentate despre vampirismul sustenabil,pe fondul istoriei afro-americane.O tanara sclava ( care devine ulteriori Gilda) isi povesteste viata si calatoriile ,creionand o imagine realista a vietii de zi cu zi a vampirilor.O privire mai placuta si mai delicata asupra lumii vampirice traditionale.
  • Lost Soul ( 1992)-Poppy Z. Brite
Un baiat pe nume Nothing ,care a stiut intotdeauna ca e oarecum diferit de ceilalti,isi descopera mostenirea vampirica si se confrunta cu o alegere teribila.Nu vei intalni eroi si idoli sublme aici.Stilul de viata al  acestor vampiri se axeaza mai putin pe etica si din plin pe pacatele grele.Este lectura perfecta pentru vampirii existentialisti si nihilisti.
  • Anita Blake,Vanatoarea De Vampiri ( 1993-2009) - Laurell K. Hamilton
Anita este o inventiva animatoare si totodata vanatoare de vampir in cadrul Echipei de Investigatiei Supranaturale Regionale.Povestirile politiste dure,populate de zombi,varcolaci,vampiri si zane, sunt indicate tuturor nou-venitilor in lumea supranaturala.
  • Bloodsucking Fiends ( 1995)-Christopher Moore
Aceasta poveste cu vampiri simpatica si dinamica are in centru viata moderna , dragostea are in centru viata moderna , dragostea si ce inseamna sa fii vampirin San Francisco . Urmarea ei,intitulata You Suck : A Love Story ,prezinta fragmente din jurnalul personal al adolescentei Abby Normal ,constituindu-se intr-un ghid esential pentru vampirii epocii moderne ( si pentru cei care ii indragesc )
  • Vampirii Sudului ( 2001-2009) - Charlaine Harris

Aflate la baza popularului serial TV True Blood ,cartile lui Harris infatiseaza recent constitutia comunitate de vampiri din orasele Louisianei,oferind sfaturi nepretuite pentru cei care vor sa traiasca alaturi de oameni fara a se ascunde .Actiunea este perceputa prin ochii telepatei Sookie Stackhouse,care se pomeneste azvarlita intr-un vartej de intrigi ,sange si iubire.

  • Amurg (2005-2008)- Stephenie Meyer
Aceasta serie extrem de indragita relateaza povestea iubirii juvenile dintre adolescenta Bella Swan si Edward Cullen , in varsta de 104 ani ,deruleaza in vesnic intetosatul oras Forks, din statul Washington.Un pretios ghid pentru cei indragostiti de vampiri vegetarieni morocanosi.
  • Academia Vampirilor ( 2007-2010) - Richelle Mead
Doi vampiri adolescenti se confrunta cu cea mai cumplita amenintare posibila: scoala. Jongland cu abilitatile si vulnerabilitatile personale ,fetele strabat un periculos, dintre dhampiri , mori si strigoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare