luni, 14 martie 2011

Olandezul Zburator



Cu totii ati auzit de celebrul vas-fantoma “Olandezul Zburator” din desene animate sau filme. Dar va invitam sa cititi lucruri pe care probabil nu le stiati despre aceasta corabie celebra.
“Olandezul Zburator” este cel mai celebru vas-fantoma. Acesta nu poate sa ajunga niciodata “acasa”, vasul fiind blestemat sa bantuie oceanele pentru totdeauna. Corabia este zarita deobicei in serile cu ceata, ploaie, dar mai ales in timpul unei furtuni pe mare,  iar aparitia ei reprezinta profetia unui eveniment tragic.
Se spune ca in 1680, aceasta corabie a pornit din portul Amsterdam spre Batavia, Indiile Olandeze. Corabia a fost grav avariata intr-o furtuna foarte puternica la Capul Bunei Sperante, dar capitanul a refuzat sa faca cale intoarsa. Legenda spune ca din cauza arogantei si comportamentului sau, Dumnezeu l-a condamnat sa rataceasca la nesfarsit pe ape. Corabia este considerata un semn rau, si a fost vazuta de multe ori, chiar si de viitorul rege al Angliei, George V, in 1881.
Povestea corabiei a inspirit multi autori in secolele trecute, care au scris nuvele, melodrame, opere, etc cu subiectul acestei corabii.
Numele capitanului se pare ca ar fi Van der Decken. Multa lume spune insa ca “Olandezul Zburator” era porecla capitanului, ci nu numele navei.
Capitanul a fost avertizat de echipaj sa intoarca vasul, pasagerii il implorau acelasi lucru. Dar capitanul a inaintat cu toata viteza, cantand in gura mare cantece obscene, inainte sa mearga in cabina sa, sa bea bere si sa-si fumeze pipa.
Valuri monstruoase au lovit corabia, vanturi puternice au smuls panzele, dar capitanul si-a continuat cursul, infruntand mania Domnului, jurand ca nu se va opri din calatorie, chiar daca va dura pana la sfarsitul lumii ca sa ajunga la destinatie si adresand injurii la adresa Domnului.
In cele din urma, echipajul s-a rasculat, vrand sa ia controlul asupra vasului, insa capitanul s-a ridicat beat din scaunul sau si l-a omorat pe liberul rascoalei, apoi l-a aruncat peste bord. In momentul in care corpul a atins apa, norii s-au despartit si o figura in umbra a aparut.
“Esti un om foarte incapatanat” a spus figura, iar capitanul i-a raspuns: “Nu am cerut niciodata o cale usoara,” la care a adaugat “Nu am cerut nimic! Da-te din calea mea, inainte sa te impusc si pe tine!”
Figura nu s-a miscat, iar cand capitanul ridica pistolul sa traga, arma i-a explodat in mana. Figura a vorbit din nou, spunandu-i capitanului ca a fost blestemat:
“Din cauza faptelor tale, esti condamnat sa navighezi oceanele pentru eternitate cu un echipaj fantoma, sa aduci moarte celor ce iti zaresc nava fantoma, si niciodata sa nu ajungi in port sau sa ai un moment de liniste. In plus, iritatiile sa-ti fie bautura, iar, fierul rosu incins sa-ti fie carnea.” Capitanul ignorant si nesabuit pana la capat, a strigat “Amen la asta!”. “Amen” inseamna “asa sa fie”.
Si asa, secole de atunci, Olandezul Zburator a fost vazut navigandu-si nava fantoma cu panzele rupte, si catargele scartaind in vant, ceata si ploaie. Pe panzele vasului, se spune ca este echipajul de schelete al vasului, ranjind malefic. Capitanul este vazut si el uneori implorand Raiul pt mila. Se mai spune ca echipajul navei poate scapa de blestem, daca gasesc alti marinari care sa le ia locul.
De multe ori in istorie, corabia fantoma a condus multe alte vase in stanci, si recifuri ascunse, curenti puternici, ceea ce a insemnat sfarsitul acelor corabii. Se mai spune ca mancarea marinarilor se acreste din cauza vasului-fantoma. Alteori, corabia arata inocent, si se apropie de alt vas, trimitand o scrisoare. Daca plicul e deschis si scrisoara citita, vasul va sfarsi in mod groaznic.
Legenda “Olandezului Zburator”, a fost spusa de multe ori, si este mult mai mult decat fictiune. Vasul fantoma a fost vazut de multe ori, chiar si in al doilea razboi mondial, unde atat trupele aliate cat si cele germane au raportat de multe ori un vas medieval plutind in deriva aparand si disparand. Nu avea cum sa fie altceva decat Olandezul Zburator.
Se spune ca in timpul unei furtuni pe mare in jurul Capului Bunei Sperante, daca te uiti in ochiul furtunii poti vedea corabia si pe capitanul sau – Olandezul Zburator. Insa cel ce vede corabia va muri in mod groaznic. Interesant este faptul ca de-alungul timpului, in zona Cape Town, au avut loc intamplari groaznice, in care multi oameni au murit in mod tragic.
O alta varianta a legendei spune ca in timpul calatoriei, echipajul a fost lovit de o boala care a nimicit o mare parte din populatia continentului. Din aceasta cauza, navei nu i s-a permis sa intre in niciun port. Nava a incercat la fiecare port, dar nu au fost primiti. Si asa, nava navigheaza pe mare la vesnicie, cautand pacea vesnica.
In timp ce multi atribuie istoria Olandezului Zburator categoriei ‘fantastic’, corabia a fost vazuta de multa lume. Cateva aparitii in zona Capului Bunei Sperante:
1823: Capitanul Owen al HMS Leven, a inregistrat in jurnalul vasului doua corabii misterioase, intr-o noapte cetoasa. “Dupa ce a trecut de noi, ceata a disparut repede”
1835: Echipajul unui vas britanic a vazut o corabie in mijlocul unei furtuni ce se apropia foarte mult de ei. Intre vase ar fi trebuit sa aiba loc o ciocnire inevitabila, insa “corabia s-a evaporat si furtuna cu ea”.
1879: Echipajul navei SS Pretoria a vazut o nava-fantoma.
1881: Doi oameni de pe HMS Bacchante, printre care si Regele George V au vazut corabia fantoma. A doua zi, unul din ei a murit cazand de pe catargul de pe care observase cu o seara in urma, misterioasa corabie. In jurnalul navei scrie ca un vant ciudat a inceput sa bata din senin, si dupa ce marinarul cazuse, vantul a disparut.
1885: Vasul american Relentless se afla langa Capul Bunei Sperante, cand au zarit Olandezul Zburator. Capitanul a dat ordin ca nava sa se apropie ca sa se uite mai bine, dar carmaciul a murit imediat ce a intors nava spre Olandez. Mai tarziu in acea noapte, 3 membri ai echipajului au cazut peste bord si au murit inecati.
1911: O baleniera aproape s-a ciocnit cu nava-fantoma, inainte sa se evapore.
1939: Peste 60 de persoane au zarit Olandezul indreptandu-se spre plaja, inainte sa dispara chiar in fata lor.
1941: Oamenii de pe plaja Glencairn au vazut corabia intrand in stanci si apoi s-a evaporat.
1942: Amiralul Karl Doenitz din Marina Germana, a descoperit in jurnalele unor nave faptul ca au dat de Olandezul Zburator.
1942: Patru martori au vazuta batrana corabia intrand in Golful Table, ca mai apoi sa se evapore. Ofiterul secund Davies si al treilea ofiter Montserrat de pe HMS Jubilee, au vazut Olandezul Zburator. Davis a inregistrat aparitia in jurnalul navei. Mai tarziu, Montserrat avea sa devina scriitor si a afirmat ca aceasta intamplare l-a inspirat in scrierea cartii The Cruel Sea..
1959: Nava Straat Magelhaen a intrat intr-o corabie aparuta din senin, care s-a evaporat imediat. In jurnal scrie ca la carma vasului era capitanul Van Der Decken implorand Raiul pentru mila.
In 1911, vasul britanic Orkney Belle a zarit corabia fantoma, inainte sa dispara intr-o furtuna. Aceeasi nava, Orkney Belle, in 1914, a fost primul vas britanic ce a fost scufundat in razboi cu aproape niciun supravietuitor.
Alta varianta a povestii spune ca in timpul furtunii, capitanul a jucat la zaruri cu diavolul pentru a-si salva corabia si echipajul. Diavolul a cerut sufletul lui si pe cele ale echipajului, iar capitanul le-a pierdut. Diavolul i-a condamnat sa bantuie marile pentru totdeauna. Insa diavolul i-a lasat o speranta mica: doar dragostea pentru o femeie il va elibera din blestem.
Asa ca Olandezul se intoarce odata la 7/ 10/ 100 ani in port pentru a-si gasi salvarea in mainile unei femei frumoase si miloasa.
In mod ciudat, desi este cea mai vestita corabie-fantoma, nu se stiu foarte multe despre ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare