marți, 15 martie 2011

Oglinda in legende , credinte , superstitii si magie

Atunci cand privim intr-o oglinda , zarim oare numai propria noastra reflexie ? 
Oglinzile inglobeaza o mistica aparte , care a dat nastere la numeroase credinte , mituri , legende , superstitii si lucrari magice.Ele au fost considerate drept "instrumente ale diavolului" , "capcane" ale sufletului , vestitoare ale evenimentelor viitoare , portaluri catre o alta dimensiune sau surse de ghinion.
Sunt toate acestea doar mituri si superstitii ? Cum au au reusit sa se impuna in credintele oamenilor ? 
"M-am uitat in oglinda si ce mi-au putut vedea ochii ..."
In cartea Genezei din Biblie , se spune ca Dumnezeu a creat omul dupa propria Lui asemanare.In cazul acesta , atunci cand ne privim intr-o oglinda , vedem reflectia noastra , dublul nostru spiritual sau insasi fata lui Dumnezeu ? Probabil ca acesta a fost punctul de plecare a raspunsului dat de unii invatatori religiosi .Anume , ca nimeni nu poate intrezari fata Domnului , si , daca un om este cu adevarat reprezentat de imaginea lui , probabil ca el isi contempleaza in oglinda propriul sau suflet.
In multe zone ale lumii , exista traditia ca , atunci cand este cineva mort intr-o casa , sa se acopere toate oglinzile pana cand trupul este scos afara , astfel incat sufletul decedatului sa nu ramana prins pentru totdeuna intr-o oglinda.Exista , de asemeni , superstitia ca daca o persoana se uita intr-o oglinda la imaginea reflectata a unui mort , atunci ea poate zari insasi fata diavolului.
Credinta despre sufletele vazute in oglinda poate explica de ce , in povestile despre vampiri , acestia nu pot fi vazuti intr-o oglinda.Daca vampirul este o fiinta deja moarta , el nu are suflet , deci nu se poate reflecta intr-o oglinda.
"Insa , Nenorocul este tare in madulare si iute de picior si, depasindu-i cu mult pe toti , vine in toate meleagurile si imprastie raul peste oameni..."
(Iliada - Homer)
Intr-o superstitie larg raspandita , spargerea unei oglinzi este considerata drept un semn de ghinion si nenoroc (vreme de sapte ani) .Exista cateva motive datorita carora a aparut si a ajuns credibila aceasta credinta...
O explicatie ar putea fi faptul ca in secolul XVI , atunci cand s-a dezvoltat arta crearii oglinzilor din sticla , acestea aveau preturi atat de mari incat , cu adevarat , spargerea unei oglinzi putea insemna necesitatea a inca 7 ani de munca pentru cumpararea alteia.
O alta explicatie este determinata de credinta in sufletul prins intr-o oglinda.Spargerea unei oglinzi insemna , din aceasta perspectiva , distrugerea sau deformarea sufletului celui care a facut-o tandari.De aici , au luat nastere mai multe interpretari despre felul in care apare ghinionul.In unele culturi , sufletul este capturat in lumea distorsionata a unei oglinzi faramate.In altele , sufletul are de suferit din cauza spargerii oglinzii.Potrivit unei credinte , sufletul se reinnoieste dupa fiecare 7 ani , iar conform alteia , trupul se reinnoieste dupa fiecare ciclu de 7ani.Din acest punct de vedere , spargerea unei oglinzi inseamna fie 7 ani de trait cu un suflet chinuit, fie 7 ani de sanatate subrezita.
Totusi, chiar si spargerea unei oglinzi are remedii, astfel incat nefericitul suferind de pe urma unei astfel de "nenorociri" sa-si poate gasi linistea.
O astfel de solutie ar consta in pisarea cioburilor de oglinda pana cand acestea se transforma intr-un praf fin ; odata ce nu mai exista fragmente avand capacitatea de a reflecta inseamna ca sufletul nu mai poate fi capturat intr-o astfel de capcana.
Un alt "leac" oferit bietului suflet care a faramat oglinda il reprezinta ingroparea bucatilor ei in pamant , sub coroana unui copac , in perioada de luna plina.De asemeni, lovirea cu cioburile intr-un mormant , de 7 ori, poate permite sufletului sa se vindece.
Un alt remediu , atribuit sclavilor de pe plantatiile americane , recomanda alungarea ghinionului prin amplasarea bucatilor de oglinda in albia unui rau care curge spre sud.
"Ceea ce zaresti nu este decat fantoma unei forme reflectate si nu are o substanta proprie.Vine impreuna cu tine , ramane cu tine si pleaca cu tine..."
(Metamorfozele - Ovidiu)
"Daca privesti indeajuns de mult intr-o oglinda , vei zari diavolul."
In mitologia greceasca , cel care ar fi avut nevoie de acest sfat pare a fi Narcis , fiul zeului raului Cephisus si a nimfei Liriope.Narcissus era un tanar frumos , iubit de multe nimfe , carora le respingea dragostea.Una din ele s-a rugat astfel :"Fie ca el , ce pe sine se iubeste , sa nu castige vreodata ceea ce iubeste".Aceasta ruga a fost auzita de zeita Nemesis ...Intr-o zi , chinuit de sete , Narcis s-a oprit pe malul unui izvor in care si-a vazut reflexia si s-a indragostit de propria lui persoana.Intrucat nu isi putea implini iubirea care il strabatea , el a ramas pe malul apei, privindu-se necontenit , pana cand a murit.Cand nimfele au auzit ce se intamplase , au venit la izvor , dar nu au gasit trupul lui Narcis , ci o floare care poarta de atunci numele lui.

Bloody Mary / Mary cea insangerata 

Pentru unii, oglinda reprezinta un portal prin care tranziteaza binele sau raul.Un exemplu al binelui descoperit in acest fel il intalnim in cartea "Alice in Tara din Oglinda" a lui Lewis Carroll.
Exista desigur si o latura intunecata ... Poate ca ati auzit despre filmul "Candyman" , in care un grup de tineri il invoca pe ucigasul Candyman , repetandu-i numele in fata unei oglinzi din care acesta iese pentru a-i bantui.Se pare ca acest film a fost inspirat , de fapt, de legenda lui Mary cea sangeroasa (Bloody Mary).
Este vorba de o poveste din folclorul american , relatand despre o vrajitoare dintr-un sat , cunoscuta sub numele de Bloody Mary , care ucidea tinerele fete si le bea sangele pentru a se mentine tanara. Capturata si arsa pe rug , vrajitoarea a aruncat un blestem inainte de a muri si anume ca oricine se va uita intr-o oglinda intunecata si ii va rosti numele , sa moara in chinuri groaznice.Potrivit legendei, din acea zi , orice persoana indeajuns de dusa cu mintea pentru a rosti numele lui Bloody Mary de trei ori , privind intr-o oglinda intunecata , atragea spiritul razbunator al vrajitoarei, fiind apoi sfartecata in bucati de catre aceasta .Sufletul nefericitilor care o invocasera pe Bloody Mary ardeau in chinuri la fel ca vrajitoarea , si erau inchise pentru totdeuna in oglinda.

"Oglinda , oglinjoara /Cine-i cea mai frumoasa din tara ?" 
(Alba ca zapada - Fratii Grimm) 
Desigur , stiti cu totii despre felul in care mama vitrega cea rea din povestea "Alba ca zapada" chema spiritul din oglinda pentru a se asigura asupra frumusetii ei.Ceea ce nu stiti este ca exista un termen consacrat pentru acesta practica si anume (in limba engleza) "scrying". http://godessdiana88sex1.blogspot.com/2009/01/dictionar-de-vrajitorie-litera-s.html
Definit si ca o metoda de divinatie intr-un glob de cristal , scrying-ul desemneaza si o superstitie prin care o tanara femeie isi poate vedea viitorul sot daca se concentreaza si pune acesta intrebare la miezul noptii , in timp ce isi piaptana parul in fata unei oglinzi langa care se afla o lumanare aprinsa.
Potrivit maestrilor in arta vrajitoriei , oglinda intunecata pentru scrying sau oglinda fermecata reprezinta un puternic instrument magic.Ea poate aduce celui ce o foloseste o cunoastere secreta , capacitate de clarviziune si poate actiona ca un portal catre diferite planuri ale existentei.Principalele actiuni intermediate de o astfel de oglinda ar fi : contactarea spiritelor calauzitoare , accesul la cunoastere , vindecarea si perfectionarea sinelui , capacitatea de transmitator si receptor magic , ghicirea trecutului , prezentului si viitorului , insusirea de portal catre planul astral , calatoria samanica , evolutia abilitatii de vizualizare, etc.
Pentru o mai buna intelegere a acestei superstitii , poate ca ar trebui sa mergem inapoi in timp , cu mult inainte de "inventarea" oglinzii fermecate , chiar in vremea epocii de piatra.
Apele intunecate ale smarcurilor cu muschi de turba au o calitate de reflexie foarte mare. Culoarea neagra a turbei confera suprafetei apei proprietati asemanatoare unei oglinzi , iar privirea intr-o astfel de apa poate aduce iluzia reflexiei unei alte lumi.In nord-vestul Europei s-au gasit in turba trupuri extrem de bine conservate si artefacte aproape universal acceptate drept dovezi ale unor jertfe sau sacrificii rituale.In apele mlastinilor cu turba erau sacrificati oameni si se daruiau unelte , topoare , bijuterii , monezi , in onoarea unor zeitati pagane.Poate ca aceste ape erau considerate "intrari" in lumea subpamanteana sau porti catre zei.Poate ca de aici au derivat credintele legate de imaginea reflectata ingloband un suflet . Din reflexia intunecatelor ape ascunzand necunoscutul si lucruri de temut .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare