marți, 15 martie 2011

Paralizia in somn & Incubusii si sucubusii


S-au nascut legende in fiecare cultura, ca sa se explice intr-un fel aceste senzatii, acum numite paralizie in somn. Legende evreiesti compara aceasta noapte ( in care ai starea de “sleep paralysis” ) cu prima sotie a lui Adam, Lilith. Legenda mai comuna pentru Europa era ca o vrajitoare sau alta entitate demonica statea pe corpurile victimelor si incerca sa tina captiv sufletele acestor oameni. Dar chiar daca zgripturoaica noptii este gandita a fi o femeie in varsta, vrajitoare, demon, incubi sau succubi, rar este raportata o prezenta vizuala iar victimile raman cu teama ca asa ceva li se va intampla din nou.
   Incubusii sunt demoni de sex masculin, iar sucubusii sunt demoni de sex feminin. Unii spun ca sunt creaturi ale lui Lucifer, creati de acesta din mizeriile din cel mai intunecat colt al Iadului. Altii spun ca, la origine, ar fi fost oameni plini de pacate si condamnati sa le poarte si dincolo de bariera mortii.  
 In Evul Mediu, femeile posedate de un incubus nãsteau copii cu puteri speciale. Asa spune legenda cã s-a nãscut si Merlin, cel mai puternic vrajitor din toate timpurile, din impreunarea unui incubus cu o cãlugãritã. La vremurile acelea, daca o femeie avea amant, atunci acesta era neaparat un demon venit din Infern. Se stia, cu siguranta, ca femeile posedate de demon aveau tatuate pe ele semnul acestuia, de cele mai multe ori un sarpe, care aminteste de tradarea Evei. Iar daca semnul nu era descoperit, asta insemna nu ca femeia nu e posedata, ci ca demonul din ea sau care venea la ea, era extrem de puternic. 
   The Nightmare, (1781)  este o pictura a lui Henry Fuseli  considerata  a fi una dintre reprezentările clasice de paralizie de somn percepută ca o vizitare demonică.

 Paralizie in timpul somnului  este o simpla explicaţie pur fizica şi ştiinţifica pentru aceste cosmaruri teribile. Pentru unii aceasta va oferi ajutor, dar pentru altii, îndoială.
    Paralizia de somn este o afecţiune în care cineva, cel mai adesea situate într-un clinostatism (cu faţa în sus) poziţia, pe cale de a adormi , sau doar la trezirea  din somn îşi dă seama că el / ea este incapabil să se mişte, sau nu pot sa vorbeasca  sau strige . Aceasta poate dura câteva secunde sau câteva momente, uneori mai mult. Oamenii frecvent raporteaza  sentimentul unei prezenţe, care este adesea descrisa ca fiind răuvoitoare, ameninţătore, rea. Un sentiment intens de groază şi teroare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare