marți, 15 martie 2011

Fata Zapezii


Exista mai multe legende despre felul in care a aparut pe lume Fata zapezii. Intr-o poezie populara pentru copii se spune ca , intr-o iarna , o pereche de oameni batrani , insufletiti de un dor de necuprins a avea avea copii, a iesit in curtea casei si a incropit din nea o preafrumoasa fata .Printr-o minune , faptura din zapada a prins viata , iar unchesul si nevasta lui au primit-o ca pe o binecuvantare , cu iubire si recunostiinta , si au adoptat-o ca pe propria lor nepotica, dar razele fierbinti ale soarelui din vara au topit-o la fel ca pe un om de zapada. Intr-o alta poveste din folclorul rusesc se zice ca Fata zapezii s-a indragostit de un frumos pastor, insa caldura primaverii nu a iertat-o si a transformat-o intr-o balta de apa limpede.
Popularitatea Fetei zapezii din traditia populara ruseasca este pe masura marelui numar de poezii si povestiri avand-o ca subiect principal. Intr-un balet inspirat de tragica ei poveste de dragoste , Fata zapezii surprinde o pereche de tineri indragostiti , Misgir si Coupava , in timp ce zburdau prin potecile neumblate ale padurii.Prinsa in mrejele dragostei fata de tanarul flacau Misgir , ea il urmareste pana in satul sau natal.Prezenta apoi la nunta lui Misgir cu frumoasa Coupova , Fata zapezii este coplesita de caldura dragostei si se topeste asemeni zapezii in bratele multiubitului ei Misgir. 
Intr-o opera avand la baza acelasi dramatic subiect , Fata zapezii apare ca o fecioara de 16 ani , fiica zanei Primavara si a printului Iarna. Snegurocika trebuie sa fie in permanenta aparata de agresiunea zeului Soare , care isi doreste sa o ucida. In aceasta varianta a legendei , ea reuseste sa intre intr-o relatie de iubire cu Misgir, dar Soarele o prinde lipsita de aparare si o dezgheata , transformand-o intr-o preacurata apa. 
Fata zapezii este intotdeuna infatisata ca o gingasa si tanara femeie , cu un prelung par blond sau castaniu , imbracata cu o traditionala lunga rochie albastra tivita cu blanuri si incaltata cu o pereche de cizme cu sireturi. Fulgii de nea sunt adeseori prezenti pe straiele ei , si , in unele cazuri, poarta pe cap o coroanita sub forma unui fulg de zapada.
sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare