marți, 15 martie 2011

Domnişoarele Lilith şi Godiva…


Godiva (Darul lui Dumnezeu în engleza veche) este pentru mine cea mai frumoasă reprezentare a femeii pe pânză. Fără a fi vreo autoritate în domeniu nu mă pot abţine să nu remarc frumuseţea artistică a acestui magnific trup de femeie pictată.
Domnişoara Godiva (1040-1080) a fost o femeie anglo-saxonă de sânge albastru care (conform legendei) a călărit goală pe străzile oraşului Coventry din Anglia în urma unui pact ciudat încheiat cu propriul soţ.
*****
Lilith este o altă reprezentare fenomenală a unei femei pe pânză. Privind acest tablou, mereu am fost uimit cum şarpele îşi găseşte în ea culcuş cald, încolăcindu-se magistral în jurul trupului fierbinte, întregind parcă un cerc perfect femeie-şarpe!
Lilith – vechi demon mesopotamian sau prima soţie a lui Adam? Nimeni nu poate şti cu siguranţă.
Cert e că sunt impresionat puternic ori de câte ori privesc acest tablou! Indiferent de ce spun unii şi alţii, dincolo de orice aspect moral, Lilith este o uimitoare femeie care nu încetează să încânte ochiul prin frumuseţea desăvârşită!
Ambele tablouri au fost pictate de John Maler Collier (1850-1934) artist englez care a pătat pânza în stilul preraphaelit. John Collier, o personalitate destul de controversată (printre altele a fost căsătorit cu două surori, fiicele lui Thomas Henry Huxley) este unul din cei mai mari pictori ai generaţiei sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare