In mitologia greaca, Muzele (greaca: Μουσαι, latina: Musae) erau cele 9 fiice ale lui Zeus si ale Mnemosynei, considerate drept inspiratoare ale muzicii, ale dansului, ale poeziei si patroanele artelor in general. Ele ii desfatau pe zeii Olimpului cu cantecele lor la ospete si serbari. Au participat, de pilda, in aceasta calitate, la nunta Harmoniei cu Cadmus, la cea a lui Thetys cu Peleus.
S-au nascut in Thracia, anume in Pieria (de unde si denumirea pe care o purtau dePierides) si salasluiau in padurile umbroase ale Heliconului si ale Parnasului.
Erau noua surori:
* Clio (Κλειώ) - muza istoriei
In perioada clasica a fost considerata muza istoriei si este reprezentata in diverse picturi drept o tanara cu carti in mana. Conform unei versiuni legendare, impreuna cu Apollo l-a conceput pe fiul ei Hymenaios.
Un asteroid descoperit pe 25 august 1865 a fost denumit dupa ea.
* Euterpe (Ευτέρπη)- muza poeziei lirice
Numele Euterpe provine din cuvintele grecesti εὖ (bun, bine) si τέρπ-εω (a face placere) si inseamna “cea care face multa placere”. In perioada clasica, Euterpe era considerata muza poeziei lirice si era portretizata cu un fluier. Euterpe l-a conceput pe Rhesus, dupa ce a ramas insarcinata de zeul-fluviu Strymon. Euterpe este mentionata de Hesiod, Apollodor, Cicero si Diodorus Siculus.
* Thalia (θάλλεω) - muza comediei
Numele Thalia provine de la termenul grec θάλλεω, echivalent cu “a inflori”. Thalia este zeita festivitatilor si banchetelor luxoase, precum si una din cele trei “Kharites” (“Cele Trei Gratii”) care sunt reprezentate grafic ca dansand in cerc. Thalia este mentionata de Hesiod, Pindar, Apollodor si Pausanias.
* Melpomene (Μελπομένη) - muza tragediei
Numele muzei provine de la cuvantul grec, echivalent cu “a celebra cu dans si cantec”. La inceput, Melpomene era muza cantarii, dar in perioada clasica a devenit muza tragediei. In picturi, apare cu o masca tragica. Melpomene este mentionata de Hesiod, Apollodorus, Lycophron si Diodorus Siculus.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu